Tot voor kort had diepvries nogal een bad rep in Nederland. Zeker op het gebied van vis. Maar inmiddels kunnen we verser, sneller en kouder vriezen waardoor de kwaliteit van verse producten behouden blijft. Een goed moment dus om onze houding ten opzichte van diepvries te herzien.
Het diepvriesvak: een schap voor kwaliteitsproducten
In onze culinair vooruitstrevendere buurlanden als België en Frankrijk hoef je mensen al niet meer uit te leggen dat diepvriesproducten niet onderdoen voor gekoelde producten. Sterker nog, wie in Frankrijk op vakantie is geweest weet dat de lokale supermarkten vaak hele gangpaden reserveren voor hun hoogwaardige diepvriesproducten.
Vergeten pizza’s
In Nederland moeten we nog best wennen aan dat idee. Bij mensen thuis is de vriezer vaak niet de meest populaire plek van de keuken. Je vind er vooral ijsjes, pizza’s en doperwten die, laten we eerlijk zijn, vaker als ice pack dienen dan daadwerkelijk voor consumptie. Er is dus veel ruimte voor verbetering wat betreft onze relatie met de diepvries. En dat begint met het besef dat je met diepvries écht goede spullen in huis kunt halen.
Shock-vriestechnologie
Bij Hokkai maken we gebruik van shockreezing-technologie. Dat houdt in dat we (zonder het al te technisch te maken) verse vis razendsnel terugbrengen naar -18 graden. Dat doen we o.a. met behulp van blowers. Ken je dat gevoel dat als er een gure wind staat dat het veel kouder lijkt dan dan het daadwerkelijk is? Nou dat dus. Door een product versneld tot de kern in te vriezen krijgen de watermoleculen in de vis geen tijd om zich uit te zetten. Hierdoor behoud je de textuur en smaak van de vis.
Voordelen van shockvriezen
Er zitten een aantal belangrijke voordelen aan shockvriezen (ook wel versvriezen genoemd).
- Met versvries kun je het hele jaar door genieten van seizoensgebonden producten. Makreel is bijvoorbeeld het beste in oktober. Door de vis direct na de vangst te shockvriezen, behoud je de versheid en kun je ook in april genieten van vette oktober-makreel. Een bijkomend voordeel is dat de vis de overige maanden voldoende tijd krijgt om zich voort te planten.
- In veel gevallen is de smaakbeleving van versgevroren vis ‘verser’ dan de gekoelde vis bij de vishandel of supermarkt. Dat zit zo. In de tijd dat de vis wordt gevangen, aan land wordt gebracht, verkocht wordt en thuis door de consument wordt gegeten, verliest hij steeds meer versheid. Bij shockvriezen wordt de vis vaak al aan boord ingevroren en behoudt het zijn optimale kwaliteit.
- Tot slot draagt versvriezen bij aan duurzamere visconsumptie. Gevroren producten hebben een lange houdbaarheidsdatum waardoor er minder wordt verspild. Vissers hoeven hierdoor ook minder vaak de zee op wat de intensiteit van visserij verlicht.